Düşünme Sanatı Üzerine, R. FİLİZOK

Ocak 17th, 2010

DÜŞÜNME SANATINA İLGİ DUYANLARA

*

Düşünme bir sanattır. Biz bu sanatı doğuştan bilmeyiz, ancak diğer sanatlar gibi, özel bir çaba harcayarak sonradan öğreniriz. Bununla birlikte günlük hayatımızda bu apaçık hakikati unuturuz. Biz unuturuz, bizi yetiştiren ailemiz ve öğretmenlerimiz unutur, vatandaşlarına düşünmeyi öğretmesi gereken eğitim bakanlığı unutur, sonunda bu sanatı doğuştan getirdiğimize inanmaya başlarız ve bize sokaktan gelmiş olan modellerle düşünmeye çalışırız. İşin kötüsü, artık iyi düşündüğümüze de inanmaya başlarız, onlara sımsıkı sarılır, düşüncelerimize karşı çıkanlara da pek hoş bakmayız.

*

Aslında sağlığımız konusunda ne kadar tedbirli olmak gerekirse düşüncemizin sağlığı konusunda da o kadar dikkatli olmamız gerekmektedir. Abur cubur şeyler yemek, nasıl midemize zarar verirse, sokaktan edindiğimiz yollarla düşünmek de zihnimize aynı şekilde zarar verebilir.

*

Genç okuyucularıma, bu konuda ilk adımı atmaları için Cevdet Perin tarafından Türkçemize kazandırılan Jean Guitton’un “Düşünme Sanatı” adlı eserini okumalarını öneririm. Jean Guitton bu eserinde, bir Fransız gencine, “İrène”e sesleniyor, daha doğrusu İrène’in şahsında dünya gençliğine sesleniyor. Bir söyleşi tadında bu güç konuyu anlaşılır kılıyor.

*

Kitap okuyacaksanız, önünüze çıkan ilk kitabı okumayın. Onu seçin. İşe Düşünme Sanatı’nı okuyarak başlayabilirsiniz. _______________________________________________

*

Jean Guitton, Düşünme Sanatı, Çev.: Cevdet Perin, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1968.

Kategori: Düşünme Sanatı | Düşünme Sanatı Üzerine, R. FİLİZOK için yorumlar kapalı

Comments

Cevaplar kapalı.